Home » Problemen » Mijn wasmachine centrifugeert niet goed

Mijn wasmachine centrifugeert niet goed

Een wasmachine die niet goed meer centrifugeert kan een aanzienlijk probleem veroorzaken in uw huishouden. Het centrifugeren is een essentiële stap in het wasproces, omdat het helpt om overtollig water uit uw kleding te verwijderen. Wanneer deze functie minder efficiënt werkt of helemaal niet werkt, blijft uw kleding erg nat en duurt het drogen langer dan normaal.

Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem. Een van de meest voorkomende is een onbalans in de lading. Als de kleding in de trommel niet gelijkmatig is verdeeld, kan de wasmachine problemen hebben met het bereiken van de juiste snelheid bij het centrifugeren. Dit kan vaak worden opgelost door de lading opnieuw te verdelen en het programma opnieuw te starten.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is een probleem met de motor van de wasmachine. Als de motor versleten of beschadigd is, kan de wasmachine niet op volle snelheid draaien. In dit geval moet u mogelijk een professional inschakelen om de motor te repareren of te vervangen.

Verstoppingen kunnen ook een probleem zijn. Als de afvoerslang of de pomp verstopt is, kan het water niet goed worden afgevoerd, wat het centrifugeren kan beïnvloeden. Het oplossen van het probleem kan zo eenvoudig zijn als het reinigen van de slang of het verwijderen van het blokkerende object.

Tenslotte kan het probleem ook te maken hebben met de elektronica van de wasmachine. Als de besturingselektronica defect is, kan dit invloed hebben op de centrifugeer functie. Dit is een complexer probleem dat waarschijnlijk professionele aandacht vereist.

Mijn wasmachine centrifugeert niet goed

Oorzaken waarom de wasmachine niet goed centrifugeert

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw wasmachine niet meer goed centrifugeert. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

Onbalans in de trommel: Als er te veel of te weinig wasgoed in de trommel zit, kan de machine moeite hebben om de inhoud in balans te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat de wasmachine niet goed centrifugeert.
Ophoping van zeepresten: Veel mensen gebruiken onbewust nog steeds te veel zeep wanneer ze een was draaien. Dit kan leiden tot ophoping van zeepresten in de machine, wat de werking van de centrifuge kan beïnvloeden.
Verstopte afvoerslang: Als de afvoerslang van de wasmachine verstopt is, kan dit voorkomen dat het water effectief wordt afgevoerd, waardoor de machine niet goed kan centrifugeren.
Defecte afvoerpomp: De afvoerpomp speelt een cruciale rol bij het centrifugeren, omdat deze het water uit de trommel pompt. Als de pomp kapot is, zal de wasmachine niet goed kunnen centrifugeren.
Verkeerde ondergrond of plaatsing: Als de wasmachine niet waterpas staat of op een onstabiele ondergrond staat, kan dit de werking van de centrifuge beïnvloeden.
Problemen met de motor: In sommige gevallen kan het probleem bij de motor liggen. De koolborstels van de motor kunnen bijvoorbeeld versleten zijn, wat de werking van de centrifuge kan beïnvloeden.

Onbalans in de trommel oplossen

Onbalans in de trommel van een wasmachine is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot lawaai, trillingen en in sommige gevallen zelfs schade aan de machine. Dit probleem ontstaat meestal wanneer het wasgoed niet gelijkmatig in de trommel wordt verdeeld, waardoor de wasmachine tijdens het centrifugeren uit balans raakt.

Er zijn verschillende oorzaken voor onbalans in de trommel. Een daarvan is het wassen van zware voorwerpen aan één kant van de trommel of het combineren van grote en kleine items. Andere mogelijkheden zijn defecte schokdempers die bedoeld zijn om de bewegingen van de trommel te verzachten, of vreemde voorwerpen die vastzitten tussen de trommel en de tank van de wasmachine.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om dit probleem op te lossen:
Herverdeel het wasgoed: Als de wasmachine aangeeft dat hij in onbalans is, probeer dan het wasgoed in de trommel te herverdelen. Hierdoor wordt het gewicht gelijkmatiger verdeeld en kan de wasmachine beter in balans blijven.
Controleer op vreemde voorwerpen: Vreemde voorwerpen die vastzitten tussen de trommel en de tank kunnen ook onbalans veroorzaken. Controleer de trommel op eventuele voorwerpen die er niet thuishoren, zoals munten of haarspelden.
Inspecteer de schokdempers: Defecte schokdempers kunnen ervoor zorgen dat de wasmachine meer trilt en bonkt dan normaal. Als u vermoedt dat dit het geval is, moet u mogelijk een professional inschakelen om ze te inspecteren en indien nodig te vervangen.
Gebruik kleinere ladingen: Het wassen van te grote ladingen kan ook bijdragen aan onbalans. Probeer kleinere ladingen te wassen om te zien of dit het probleem oplost.

Step Image

Stap 1 | Ophoping van zeepresten oplossen

Witte vlekken op kleding: Een duidelijk teken van zeepresten is het verschijnen van witte vlekken of strepen op uw schone was. Dit komt omdat overtollige zeep niet volledig wordt weggespoeld tijdens de spoelcyclus.

Slechte geur: Ophoping van zeep kan een muffe of onaangename geur veroorzaken in uw wasmachine. Dit komt doordat de overgebleven zeep een broedplaats kan worden voor bacteriën en schimmels.

Verminderde efficiëntie: Als uw wasmachine langer nodig heeft om een cyclus te voltooien of als uw kleding niet zo schoon is als gewoonlijk, kan dit komen door zeepresten die de werking van de machine belemmeren.

Hoe lost u dit probleem op?

  1. Maak de wasmachine schoon: Voer een reinigingscyclus uit met een speciaal reinigingsproduct voor wasmachines, of gebruik een mix van azijn en bakpoeder. Dit helpt om de opgebouwde zeepresten op te lossen en de binnenkant van de machine te reinigen.
  2. Gebruik minder wasmiddel: Overmatig gebruik van wasmiddel is een van de grootste oorzaken van zeepresten. Probeer de hoeveelheid wasmiddel die u gebruikt te verminderen en kijk of dit het probleem oplost.
  3. Gebruik de juiste soort wasmiddel: Sommige soorten wasmiddel zijn meer geneigd om resten achter te laten dan andere. Experimenteer met verschillende merken en typen om te zien welke het beste werkt voor uw machine.
  4. Gebruik warm water: Warm water helpt om zeep beter op te lossen dan koud water. Overweeg om af en toe een warmwatercyclus te gebruiken om zeepresten te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, kunt u de ophoping van zeepresten in uw wasmachine effectief aanpakken en voorkomen.

Step Image

Stap 2 | Verstopte afvoerslang verhelpen

Als uw wasmachine problemen ondervindt met het afvoeren van water, kan het zijn dat de afvoerslang verstopt is. Dit kan leiden tot een aantal vervelende problemen, zoals water dat in de trommel blijft staan of de wasmachine die stopt tijdens een cyclus.

Een verstopte afvoerslang kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals opgehoopte pluisjes, opeenhoping van wasmiddel of zelfs kleine voorwerpen die per ongeluk in de wasmachine terecht zijn gekomen. Het kan ook een teken zijn van slijtage aan de slang zelf, wat betekent dat deze mogelijk moet worden vervangen.

Het goede nieuws is dat dit probleem vaak gemakkelijk zelf thuis kan worden opgelost. Door de afvoerslang te reinigen of te vervangen, kunt u de normale werking van uw wasmachine herstellen en voorkomen dat het probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet.

Voor een uitgebreide handleiding over hoe u een verstopte afvoerslang kunt aanpakken, inclusief stap-voor-stap instructies en handige tips, verwijzen wij u graag naar ons andere bericht over dit onderwerp. Daarin vindt u alle informatie die u nodig heeft om dit probleem snel en efficiënt op te lossen. Lees dus vooral ons andere bericht over het onderwerp.

Step Image

Stap 3 | Staat de wasmachine op een verkeerde ondergrond?

De ondergrond en plaatsing van een wasmachine kunnen een grote invloed hebben op het vermogen om goed te centrifugeren. Een wasmachine moet stabiel en waterpas staan om optimaal te functioneren.

Als de wasmachine op een onstabiele of oneffen ondergrond staat, kan dit leiden tot trillingen en bewegingen tijdens het centrifugeren. Dit kan ertoe leiden dat de wasmachine niet in staat is om op volle snelheid te draaien of zelfs helemaal niet kan centrifugeren. Bovendien kan het leiden tot extra slijtage aan de machine en in sommige gevallen zelfs schade veroorzaken.

Een wasmachine kan op verschillende soorten ondergronden worden geplaatst, maar het is belangrijk dat deze stevig en vlak is. Beton is een ideale ondergrond, omdat het zeer stabiel en onbuigzaam is. Als u de wasmachine op een houten vloer plaatst, zorg er dan voor dat de vloer stevig genoeg is om het gewicht van de machine te dragen, vooral wanneer deze vol water en kleding zit.

Vloerbedekking en zachte vloeren kunnen problemen veroorzaken, omdat ze de stabiliteit van de wasmachine kunnen beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor ondergronden die niet waterpas zijn. In deze gevallen kun je overwegen om een speciale anti-trillingsmat onder de wasmachine te plaatsen om de stabiliteit te verbeteren.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de wasmachine waterpas staat. De meeste wasmachines hebben verstelbare poten, waarmee je de hoogte aan elke kant kunt aanpassen om de machine in balans te brengen. Een waterpas kan hierbij helpen.

Door ervoor te zorgen dat je wasmachine op een geschikte, stabiele en vlakke ondergrond staat, kun je veelvoorkomende problemen met het centrifugeren voorkomen en de levensduur van je apparaat verlengen.

Probleem is nog niet opgelost

Heeft u alles geprobeerd om de wasmachine weer goed te laten centrifugeren, maar lijkt het probleem maar niet te verdwijnen? Maakt u geen zorgen, we begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn. Onze deskundige techniekers staan altijd klaar om u te helpen met het oplossen van het probleem, zelfs als eerdere pogingen niet succesvol waren.

Bij een wasmachine die niet goed centrifugeert kan de oorzaak complex zijn en moeilijk op te lossen. Gelukkig beschikken onze professionele techniekers over uitgebreide kennis en ervaring om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en uw wasmachine effectief te repareren. Of het nu gaat om verstopte leidingen, schimmelvorming of andere technische kwesties, we weten precies wat te doen. Als u onze hulp nodig hebt, zijn we slechts een telefoontje, een bericht via ons contactformulier of een WhatsApp-bericht verwijderd. Neem contact met ons op en we zorgen ervoor dat uw wasmachine snel weer optimaal presteert, zodat u met een gerust hart kunt wassen.

WhatsApp Chat
Support
Hallo 👋 Welkom bij fixeroo witgoed, wij helpen u graag
10:51
Begin met chatten