Home » Problemen » Mijn wasmachine trilt

Mijn wasmachine trilt

Een schone was, dat is wat we willen van onze betrouwbare wasmachine. Maar soms kan een trillende wasmachine dat fijne moment flink verstoren. Het constante geschud en lawaai tijdens het wassen is niet alleen irritant, het kan ook nog eens schade veroorzaken aan zowel de wasmachine zelf als de omgeving eromheen. Het is een veelvoorkomend probleem waar veel huishoudens mee te maken krijgen, variërend van lichte trillingen tot zelfs het verschuiven van de wasmachine.

In deze uitgebreide tekst gaan we dieper in op waarom een wasmachine kan trillen, hoe u het probleem kunt oplossen en wat u kunt doen om toekomstige trillingen te voorkomen. Als u deze dingen begrijpt, verminder je niet alleen de overlast, maar gebruikt u uw wasmachine ook efficiënter en gaat deze langer mee.

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens te maken gehad met een trillende wasmachine en u vraagt zich dan af of er iets stuk is of dat u zelf misschien iets fout doet. Het is goed om te weten dat trillingen niet altijd betekenen dat er iets ernstigs mis is. Soms zijn het gewoon kleine aanpassingen die nodig zijn om uw wasmachine weer goed te laten draaien.

In de volgende stukken gaan we de meest voorkomende redenen van trillingen bespreken. Dat kan gaan van een onbalans in de trommel tot problemen met hoe de wasmachine staat. Daarna geven we u een idee van hoe u die trillingen kunt verminderen en uw waservaring kunt verbeteren. Tot slot kijken we naar manieren om in de toekomst trillingen te voorkomen en uw wasmachine in goede staat te houden.

Mijn wasmachine trilt

Oorzaken van een trillende wasmachine

Onbalans in de trommel:

 • Verschillende gewichten van het wasgoed kunnen leiden tot een ongelijke verdeling in de trommel.
 • Bijvoorbeeld: zware handdoeken aan één kant en lichte kledingstukken aan de andere kant.

Versleten of ongelijke pootjes:

 • Versleten pootjes bieden onvoldoende ondersteuning en stabiliteit aan de wasmachine.
 • Ongelijke pootjes kunnen ervoor zorgen dat de wasmachine niet waterpas staat, wat trillingen veroorzaakt.

Overbelasting:

 • Het overladen van de wasmachine met te veel wasgoed zorgt voor een onstabiel evenwicht tijdens het centrifugeren.
 • Hierdoor kan de trommel uit balans raken, wat leidt tot trillingen.

Vloerproblemen:

 • Een ongelijke of zwakke vloer onder de wasmachine kan de trillingen verergeren.
 • Instabiliteit in de vloer kan de trillingen van de wasmachine versterken en verspreiden.

Onjuiste plaatsing:

 • Een wasmachine die niet waterpas staat, kan trillingen veroorzaken tijdens het draaien.
 • Plaatsing op een instabiele ondergrond, zoals tapijt, kan ook trillingen bevorderen.

Defecte schokdempers:

 • Schokdempers binnenin de wasmachine zijn verantwoordelijk voor het absorberen van trillingen tijdens het centrifugeren.
 • Als de schokdempers versleten of beschadigd zijn, kunnen ze de trillingen niet goed dempen.

Problemen met de trommelvering:

 • De trommelvering houdt de trommel in balans tijdens het draaien en centrifugeren.
 • Als deze vering versleten of beschadigd is, kan de trommel gaan wiebelen en trillingen veroorzaken.

Verkeerde beladingstechniek:

 • Het niet gelijkmatig verdelen van de was in de trommel kan onbalans en trillingen veroorzaken.
 • Bijvoorbeeld: één kant van de trommel zwaarder beladen dan de andere.

Slijtage van de trommellagers:

 • Versleten trommellagers kunnen ervoor zorgen dat de trommel niet soepel draait tijdens het centrifugeren.
 • Dit kan trillingen en een onbalans in de trommel veroorzaken.

Defecte elektronica:

 • Problemen met de elektronische componenten van de wasmachine kunnen leiden tot onregelmatige bewegingen tijdens het wasproces.
 • Dit kan resulteren in trillingen en ongewenste geluiden.

Onbalans in de trommel

Onbalans in de trommel is een veelvoorkomende oorzaak van een trillende wasmachine. Het kan ontstaan wanneer het wasgoed niet gelijkmatig verdeeld is over de trommel, waardoor de wasmachine tijdens het centrifugeren uit balans raakt. Gelukkig is dit probleem meestal eenvoudig op te lossen.

Controle: stop de wasmachine en open de deur voorzichtig om te controleren of het wasgoed gelijkmatig verdeeld is. Merkt u dat het wasgoed aan één kant is opgehoopt, herpositioneerd het dan zodat het gelijkmatig verdeeld is. Zorg ervoor dat u de waslading goed over de hele trommel verspreidt.

Oplossing: verdeel de lading gelijkmatig in de trommel. Plaats zware en lichte items zodanig dat ze elkaar compenseren en een evenwichtige verdeling creëren. Als u verschillende soorten wasgoed hebt, verdeel ze dan gelijkmatig om een betere balans te bereiken.

Als u merkt dat de trommel regelmatig uit balans raakt, overweeg dan om zwaardere items apart te wassen om onbalans te voorkomen. Het is belangrijk om altijd binnen de aanbevolen beladingscapaciteit van de wasmachine te blijven.

Step Image

Stap 1 | Versleten of ongelijke pootjes

De pootjes van de wasmachine zijn essentieel om een stabiele basis te bieden. Als de pootjes versleten zijn of ongelijk zijn afgesteld, kan de wasmachine niet waterpas staan, waardoor trillingen ontstaan.

Controle: kijk onder de wasmachine en zoek de pootjes. Meestal zijn er vier verstelbare pootjes, één aan elk uiteinde van de wasmachine. Ze kunnen van metaal of kunststof zijn.

Controleer of alle pootjes stevig op de grond staan en gelijkmatig zijn afgesteld. Zorg ervoor dat de wasmachine op een vlakke ondergrond staat.

Oplossing: stel de pootjes indien nodig af door ze met de hand of met een verstelbare sleutel te draaien. Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat en stevig op de grond rust.

Als een pootje versleten of beschadigd is, vervang het dan door een nieuw pootje van hetzelfde type en model. Controleer regelmatig of de pootjes nog stevig zijn om toekomstige trillingen te voorkomen.

Step Image

Stap 2 | Overbelasting

Een overbeladen trommel kan de wasmachine uit balans brengen en trillingen veroorzaken tijdens het centrifugeren.

Controle: houd u aan de aanbevolen maximale beladingscapaciteit van de wasmachine, zoals aangegeven in de handleiding. Overladen van de trommel kan ervoor zorgen dat de wasmachine moeite heeft om in evenwicht te blijven.

Oplossing: verwijder enkele kledingstukken om de lading te verminderen en ervoor te zorgen dat het gewicht gelijkmatig verdeeld is. Een goede vuistregel is om de trommel niet meer dan 80% van de capaciteit te beladen.

Als u veel wasgoed hebt, overweeg dan om het in twee kleinere ladingen te verdelen om de trommel beter in balans te houden. Dit zal ook de slijtage van de wasmachine verminderen.

Step Image

Stap 3 | Onjuiste plaatsing

Een wasmachine die niet waterpas staat, kan trillingen veroorzaken tijdens het draaien.

Controle: gebruik een waterpas om te controleren of de wasmachine waterpas staat. Plaats de waterpas op de bovenkant van de wasmachine en pas de pootjes aan tot de bel bubbel in het midden zit. Herhaal dit proces aan de voor- en achterkant van de wasmachine en aan beide zijden.

Oplossing: pas de pootjes van de wasmachine aan om een stabiele en gelijkmatige ondersteuning te bieden. Draai de pootjes voorzichtig naar links of rechts om de hoogte aan te passen totdat de wasmachine waterpas staat. Een waterpas-app op uw smartphone kan ook handig zijn om de hoogte aan te passen.

Nadat u de pootjes hebt aangepast, controleert u opnieuw met de waterpas om te bevestigen dat de wasmachine nu waterpas staat. Als de wasmachine goed staat, moet deze stevig op de grond rusten zonder te wiebelen.

Step Image

Stap 4 | Problemen met de trommelvering

De trommelvering van de wasmachine is verantwoordelijk voor het in balans houden van de trommel tijdens het draaien en centrifugeren. Als de trommelvering versleten, beschadigd of gebroken is, kan de trommel tijdens het centrifugeren gaan wiebelen en trillingen veroorzaken.

Controle: schakel de wasmachine uit en open de deur.

Draai voorzichtig aan de trommel met uw handen en voel of er enige speling of ongebruikelijke beweging is. Eventuele abnormale bewegingen kunnen wijzen op een probleem met de trommelvering.

Oplossing: als u een probleem vermoedt met de trommelvering, is het raadzaam om een professionele monteur te raadplegen. Het vervangen van de trommelvering vereist technische kennis en specifieke gereedschappen.

Vermijd het zelf demonteren van de wasmachine, omdat dit kan leiden tot meer schade en mogelijk gevaarlijk kan zijn.

Step Image

Stap 5 | Verkeerde beladingstechniek

Het niet gelijkmatig verdelen van de was in de trommel kan onbalans en trillingen veroorzaken tijdens het draaien en centrifugeren. Onjuiste beladings technieken kunnen ervoor zorgen dat bepaalde delen van de trommel zwaarder belast worden dan andere, wat leidt tot trillingen.

Controle: let op hoe je het wasgoed in de trommel plaatst en of het gelijkmatig verdeeld is. Vermijd het ophopen van wasgoed aan één kant van de trommel.

Oplossing: sorteer het wasgoed op gewicht en grootte voordat u het in de trommel plaatst. Probeer zware en lichte items gelijkmatig te verdelen om een evenwichtige belading te creëren.

Als u een enkel zwaar voorwerp, zoals een dekbed, wilt wassen, voeg dan enkele lichtere items toe om een betere balans te bereiken.

Step Image

Stap 6 | Slijtage van de trommellagers

De trommellagers zorgen ervoor dat de trommel soepel kan draaien tijdens het centrifugeren. Als de trommellagers versleten zijn, kan de trommel niet soepel draaien en kan dit trillingen en een onbalans in de trommel veroorzaken.

Controle: luister naar ongewone geluiden tijdens het draaien van de wasmachine, zoals bonzen, schrapen of piepen. Dit kan wijzen op versleten trommellagers.

Oplossing: als u vermoedt dat de trommellagers versleten zijn, schakel dan de wasmachine uit en raadpleeg een professionele monteur voor vervanging.

Het vervangen van trommellagers vereist specifieke technische kennis en gereedschappen. Probeer het niet zelf te repareren, omdat dit de garantie kan vervallen of verdere schade kan veroorzaken.

Step Image

Stap 7 | Defecte elektronica

Problemen met de elektronische componenten van de wasmachine kunnen leiden tot onregelmatige bewegingen tijdens het wasproces, wat resulteert in trillingen en ongewenste geluiden.

Controle: controleer of de bedieningspanelen en displays van de wasmachine goed werken en er geen foutcodes worden weergegeven.

Oplossing: schakel de wasmachine uit en weer in om te zien of dit het probleem oplost. Soms kunnen elektronische storingen worden opgelost door de wasmachine te resetten.

Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan de handleiding van de wasmachine voor eventuele foutcodes en oplossingen. Als u het probleem niet zelf kunt oplossen, neem dan contact op met de klantenservice of een professionele technieker voor verdere hulp.

Probleem is nog niet opgelost

Heeft u alles geprobeerd om de trillende wasmachine te herstellen, maar lijkt het probleem maar niet te verdwijnen? Maakt u geen zorgen, we begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn. Onze deskundige techniekers staan altijd klaar om u te helpen met het oplossen van het probleem, zelfs als eerdere pogingen niet succesvol waren.

Bij een trillende wasmachine kan de oorzaak complex zijn en moeilijk op te lossen. Gelukkig beschikken onze professionele techniekers over uitgebreide kennis en ervaring om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en uw wasmachine effectief te repareren. Of het nu gaat om verstopte leidingen, schimmelvorming of andere technische kwesties, we weten precies wat te doen. Als u onze hulp nodig hebt, zijn we slechts een telefoontje, een bericht via ons contactformulier of een WhatsApp-bericht verwijderd. Neem contact met ons op en we zorgen ervoor dat uw wasmachine snel weer optimaal presteert, zodat u met een gerust hart kunt wassen.

WhatsApp Chat
Support
Hallo 👋 Welkom bij fixeroo witgoed, wij helpen u graag
10:51
Begin met chatten